Abdi Nageeye doet mee aan 50 km Ultra Run tijdens Vestingloop over Linie 1629

Met 2:04,56 is Abdi Nageeye Nederlands recordhouder op de marathon. Afgelopen zomer won hij een zilveren medaille tijdens de Olympische marathon in Tokyo. Tijdens de 16e editie van de Vestingloop in ’s-Hertogenbosch zit hij de deelnemers aan de 50 km Ultra Run op de hielen. De lopers krijgen een voorsprong, maar Nageeye gaat de strijd aan om ze voor de finishlijn op de Parade in ’s-Hertogenbosch te passeren. Het parcours uitlopen mogen de deelnemers hoe dan ook. Maar hoe lang kunnen zij deze kampioen voorblijven?

Programma onderdelen
Deze Ultra Run is een nieuw onderdeel tijdens de 16e editie van de Vestingloop. Op zaterdag 21 mei gaan we wandelen, 10 km, 25 km én de belevenisvolle 50 km lange route langs de Linie 1629. Op zondag 22 mei staan de 1 km Kids Run, 5 km, 10 km en 15 km trimloop op het programma. Aangevuld met de 15 km Trail Run en de uitdagende 50 km Ultra Run waarbij je op de hielen wordt gezeten door Abdi Nageeye. Wedstrijdlopers (startende vanuit een eigen startvak) kunnen deelnemen aan de IAAF gecertificeerde 15 km wedstrijdloop. Deelname aan deze wedstrijdloop is alleen mogelijk voor leden van de Atletiekunie. 

Linie 1629
Vroeger had ‘s-Hertogenbosch de bijnaam ‘moerasdraak’, omdat ze onneembaar werd geacht vanwege haar ligging tussen moerasgebieden die bij oorlogsdreiging onderwater werden gezet. Desondanks wist prins Frederik Hendrik tijdens het Beleg van ‘s-Hertogenbosch in 1629, een groots opgezette tegenaanval op de Spanjaarden, de stad in te nemen. Om een tegenaanval te voorkomen werd een linie van verdedigingswerken rondom de stad aangelegd. Juist deze restanten, Linie 1629, vormen bijna 400 jaar later het parcours van een nieuw en spectaculair onderdeel van de Vestingloop, de 50 kilometer lange Ultra Run. Deze route door ’s-Hertogenbosch, Heusden, Sint-Michielsgestel en Vught brengt je langs de meest belangrijke plekken van het Beleg van ’s-Hertogenbosch. Hardlopen dus voor echte helden, een tocht vol van verhalen.

Abdi Nageeye Foundation
Op zondag 22 mei trekt Nageeye niet alleen zijn hardloopschoenen aan, hij verzorgt tevens het startschot van de 1 km Kids Run en reikt de prijzen uit aan de winnende bedrijventeams op de 5, 10 en 15 km en de top 3 van de wedstrijdloop. De ‘Abdi Nageeye Foundation’ is dit jaar het goede doel gekoppeld aan de Vestingloop. Abdi Nageeye: “Voor veel kinderen in Nederland is sporten en spelen vanzelfsprekend. Het is belangrijk voor hun ontwikkeling, want ze kunnen nieuwe vaardigheden opdoen en beter leren omgaan met tegenslagen. Mijn doel is om dezelfde kansen te bieden aan kinderen in mijn geboorteland Somalië en ervoor te zorgen dat ook zij kunnen sporten en spelen. Zo leren zij elkaar te vertrouwen, samen te spelen en elkaar te respecteren. In een land dat 25 jaar burgeroorlog heeft gekend zal dit duurzame ontwikkeling en ontzettend veel geluk teweeg brengen, bij zowel de kinderen als hun ouders. Samen kunnen we Somalië veiliger, toleranter en leefbaarder maken.”